Ανεβάζουν ρυθμούς οι ΗΠΑ με ανάπτυξη σχεδόν 3%

Υψηλή ανάπτυξη 2,9% πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου Εμπορίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε ενισχυθεί κατά 1,4%.

Η επιτάχυνση οφείλεται σε αύξηση των εξαγωγών και των κρατικών δαπανών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ με πιο αργούς ρυθμούς αυξήθηκε και η καταναλωτική δαπάνη.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης πλήττει τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών η οικονομία καταρρέει, κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για «αποτυχημένη οικονομική ατζέντα».

Τα θετικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έρχονται λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), αν και όλες οι ενδείξεις είναι ότι τυχόν αύξηση του βασικού επιτοκίου θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο.

Η στρατηγική της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχυθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που σε δομικό επίπεδο – δηλαδή ακόμα και μετά την αφαίρεση των ευμετάβλητων τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια – μετρήθηκε στο 1,7%, έναντι στόχου 2% που έχει η ομοσπονδιακή τράπεζα.
Πηγή: skai.gr