Το ISIS έχει αρπάξει δεκάδες χιλιάδες αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κρατούν «δεκάδες χιλιάδες» αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη και την προηγούμενη εβδομάδα έσφαξαν τουλάχιστον 232 ανθρώπους στα περίχωρα της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα Ηνωμένα Έθνη.

Με ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, οι άνδρες του ISIS έχουν εσκεμμένα μεταφέρει χιλιάδες αμάχους σε στρατηγικής σημασίας περιοχές, δήλωσε στη Γενεύη εκπρόσωπος του γραφείου ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Όταν μία ομάδα αρνήθηκε να μετατοπιστεί, οι τζιχαντιστές δε δίστασαν να εκτελέσουν 232 άτομα, ανάμεσά τους 190 πρώην αξιωματικοί των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Η μάχη για την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ μαίνεται από την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν εκδιώξει το ISIS από 40 χωριά από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε στο Associated Press ο πτέραρχος της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Ίσλερ.

Σημείωσε πως τα ιρακινά στρατεύματα ασφαλίζουν τις ζώνες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν πως τις πρώτες 10 ημέρες μαχών οι τζιχαντιστές έχουν χάσει 800 έως 900 μαχητές.
Πηγή: skai.gr