Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Γαλλία, αλλά με αγκομαχητά

Στην ανάπτυξη επέστρεψε το τρίτο τρίμηνο η Γαλλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου στατιστικών, ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – ελαφρώς χειρότερα από τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3%.

Από πολιτική σκοπιά, η επιστροφή σε θετικό πρόσημο αποτελεί χαρμόσυνο μαντάτο για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μόλις επτά μήνες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

«Η ανάπτυξη είναι εδώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Ο Φρανσουά Ολαντ είναι ο άνθρωπος που έχει την καλύτερη θέση για να ενώσει την αριστερά».

Παρά ταύτα, η θετική εξέλιξη δεν αρκεί για να απομακρύνει τις ανησυχίες ότι η γαλλική οικονομία ακόμα αγκομαχά, με δεδομένο ότι τρίμηνα ανάπτυξης αμαυρώνονται από τρίμηνα συρρίκνωσης. Ενδεικτικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, η ανάπτυξη ήταν 1,1%, και πάλι όμως χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 1,2%.
Πηγή: skai.gr