Η Πολωνία αψηφά την Κομισιόν για το κράτος δικαίου

Σε κλιμάκωση οδηγεί η Πολωνία την αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναβιώνοντας ακόμα και τον κίνδυνο κυρώσεων.

Όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», η συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας αποφάσισε να αγνοήσει τη διορία που της είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για να αποσύρει νόμους που περιορίζουν την ανεξαρτησία και τις εξουσίες του ανώτατου δικαστηρίου, νόμους που η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ως απειλή για το κράτος δικαίου.

«Δεν θα εισάγουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο πολωνικό νομικό σύστημα που είναι ασύμβατα με τα συμφέροντα του πολωνικού κράτους και του λαού του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

Αφότου ήλθε στην εξουσία τον περσινό Νοέμβριο, το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης έχει περάσει σειρά νόμων που έχουν αυξήσει τον έλεγχό του πάνω στη δημόσια ζωή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχοι νόμοι αποτελούν συστημικές απειλές για τη δημοκρατία στην Πολωνία και έχει θέσει σε κίνηση την ελεγκτική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επιβολή κυρώσεων όπως η αποπομπή της Πολωνίας από τις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τέτοιες κυρώσεις δεν έχουν ποτέ έως τώρα επιβληθεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

«Εντύπωσή μας είναι πως οι συστάσεις [της Κομισιόν] έχουν πολιτικά κίνητρα. Η Πολωνία είναι δημοκρατική χώρα. Θα συζητήσουμε με την Επιτροπή και θα παρουσιάσουμε το σκεπτικό μας», είπε η πρωθυπουργός Σίντλο, σύμφωνα με τους FT.
Πηγή: skai.gr