Αύξηση μισθών 40% υπόσχεται ο Μαδούρο υπό τη σκιά γενικής απεργίας

Αύξηση του βασικού μισθού κατά 40% υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, μία ημέρα αφότου η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της σε γενική απεργία την Παρασκευή.

«Ορίζω και θα υπογράψω μία συνολική αύξηση 40% στον νόμιμο ελάχιστο μισθό των εργαζόμενων», δήλωσε ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιο σκληρό τόνο υιοθέτησε εν τω μεταξύ ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του κ. Μαδούρο, ο Ντιοσντάριο Καμπέλο, ο οποίος προειδοποίησε ότι όποια επιχείρηση κλείσει για τη γενική απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση θα περιέλθει στα χέρια του κράτους – δηλαδή θα καταληφθεί από «εργάτες και τις ένοπλες δυνάμεις».

Ούτως ή άλλως πάντως, δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό η υπόσχεση του κ. Μαδούρο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, με δεδομένο ότι η Βενεζουέλα μαστίζεται από βαθιά ύφεση, χρόνιες ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και υπερπληθωρισμό, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές ευτελίζονται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως ο πληθωρισμός φέτος στη Βενεζουέλα θα διαμορφωθεί στο 475,8%, ενώ το 2017 θα εκτοξευτεί στο 1.660,1%. Την ίδια στιγμή, η οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 10%, ενώ του χρόνου κατά 4,5%.
Πηγή: skai.gr