Ιταλία: Ένας νεκρός από ανακοπή καρδιάς λόγω των σεισμών

Νέος ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο γεωλογίας και ηφαιστειολογίας, μόλις δύο ώρες μετά τη δόνηση 5,4 Ρίχτερ που χτύπησε την ίδια περιοχή.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας υπέστη ανακοπή καρδιάς μετά από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες στην κεντρική Ιταλία.

Περίπου δέκα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, εθελοντές σημείωσαν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών. Μέχρι χθες στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις 60.

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται από ιταλικά μέσα ενημέρωσης εικονίζουν ερειπωμένες εκκλησίες και παλιά κτήρια, όμως πολλά από τα κατεστραμμένα κτίσματα βρίσκονται σε ζώνες που είχαν κηρυχθεί επικίνδυνες και μη κατοικήσιμες μετά τον φονικό σεισμό του Αυγούστου, που άφησε πίσω του 298 νεκρούς.

Το επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού εντοπίζεται περίπου 63 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και νότια του λιμανιού της Ανκόνα, δηλαδή κοντά στην περιοχή Μάρκε, που είχε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα τον Αύγουστο.

Πολλές κωμοπόλεις και χωριά στην κεντρική Ιταλία χρονολογούνται από το μεσαίωνα και τα κτήρια τους είναι ευάλωτα.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ενώ για λόγους ασφαλείας τα σχολεία σε πολλές πόλεις θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον την Πέμπτη.

Η δεύτερη δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της γειτονικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης. Το ιταλικό ινστιτούτο εκτιμά πως το εστιακό βάθος ήταν μόλις εννέα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Πολλοί κάτοικοι της κεντρικής Ιταλίας έχουν εγκαταλείψει πανικόβλητοι τις εστίες τους και κατά πάσα πιθανότητα θα διανυκτερεύσουν μακριά από τα σπίτια τους.




Πηγή: skai.gr