Κλείσιμο

(Και) η Γκάμπια εγκαταλείπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Γκάμπια έγινε σήμερα η τρίτη αφρικανική χώρα που ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποσυρθεί της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας Σερίφ Μπογιάνγκ, δήλωσε, την Τρίτη, ότι το διεθνές δικαστικό σώμα είναι στην πραγματικότητα «ένα δικαστήριο Καυκάσιων με σκοπό την καταδίωξη και τον εξευτελισμό των εγχρώμων και ειδικότερα των Αφρικανών».

Την περασμένη Τρίτη, το Μπουρουντί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φύγει και αυτό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Παρασκευή ακολούθησε η Νότια Αφρική.

Τώρα, εγείρονται φόβοι πως αυτή είναι η αρχή μίας, μεγάλης κλίμακας, αφρικανικής εξόδου από το Δικαστήριο. Η συρρίκνωση της συμμετοχής της ηπείρου στο δικαστήριο εγείρει ανησυχίες, δεδομένου ότι για αρκετά κράτη της εκκρεμούν υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση των τριών χωρών να φύγουν από το Δικαστήριο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία καμπή για τον θεσμό του οποίου η νομιμότητα εκπορεύεται από την συλλογική συγκατάθεση των χωρών μελών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κένυα, η Ναμίμπια και η Ουγκάντα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα.

Για χρόνια, τα αφρικανικά έθνη υποστήριζαν πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 2002, είναι «αρνητικά προκατειλημμένο» απέναντι στους ηγέτες τους.

Η ανακοίνωση της Γκάμπια είναι από τις πλέον καυστικές: «υπάρχουν πολλές δυτικές χώρες, τουλάχιστον 30, που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα πολέμου εις βάρους ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατιδίων και των πολιτών τους από την δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και παρ’ όλα αυτά, ούτε ένας «δυτικός» εγκληματίας πολέμου δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη», τόνισε ο Μπογιάνγκ.

Αυτή τη στιγμή, εννιά από τις δέκα εν εξελίξει έρευνες του Θεσμού, αφορούν (ή εμπλέκουν και) αφρικανικές χώρες.

Η Γκάμπια έχει αρκετές φορές μπει στο μικροσκόπιο του Δικαστηρίου με πιο πρόσφατη περίπτωση τη φετινή απόφαση της κυβέρνησης να διώξει ορισμένους πολιτικούς αντίπαλους του προέδρου Γιαχία Γαμέχ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.

Το Ιούλιο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ουσαϊνού Νταρμπόε και 18 ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή συμμετείχαν σε «παράνομη» διαδήλωση ενώ τον Απρίλιο, ένας ακόμη πολιτικός αντίπαλος, ο Σόλο Σαντένγκ, φημολογείται πως σκοτώθηκε από ξυλοδαρμό από μέλη των αρχών ασφαλείας, μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της διοργάνωσης διαδήλωσης, που είχε ως βασικό αίτημα την εκλογική μεταρρύθμιση.
Πηγή: Πηγή: Washington Post - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας