Κλείσιμο

Ντουτέρτε: Η επίσκεψη στην Κίνα είχε καθαρά οικονομικό χαρακτήρα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε διαβεβαίωσε σήμερα την Ιαπωνία ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ως αποκλειστικό θέμα τις οικονομικές σχέσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ, θα πρέπει ν' αναθεωρηθούν.

«Όπως γνωρίζετε επισκέφτηκα την Κίνα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η επίσκεψή μου είχε καθαρά οικονομικό χαρακτήρα. Δε μιλήσαμε για εξοπλισμούς. Αποφύγαμε να μιλήσουμε για συμμαχίες...,» δήλωσε ο Ντουτέρτε σε Ιάπωνες επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη του προέδρου των Φιλιππίνων στην Ιαπωνία γίνεται σε μία περίοδο έντασης και αστάθειας στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, κι ενώ η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει για την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Από την άλλη μεριά, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ντουτέρτε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει σύγχυση στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και στις χώρες περιφερειακά των Φιλιππίνων, εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών για τη διεθνή ασφάλεια, που έχει η Σινική Θάλασσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters