Κλείσιμο

Συρία: Η Ρωσία παρατείνει την κατάπαυση αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι

Την παράταση της αναστολής των αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι της Συρίας, για ένατη μέρα, ανακοίνωσε χθες η Ρωσία.

Αυτό σημαίνει πως τα μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, η οποία είναι ο ισχυρότερη σύμμαχος της Δαμασκού, θα συνεχίσουν να μένουν εκτός της ζώνης 10 χιλιομέτρων γύρω από το Χαλέπι.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν επαναληφθεί μετά το τέλος της εκεχειρίας το Σάββατο, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεν υπήρξαν θάνατοι αμάχων από τις αεροπορικές επιθέσεις στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο Ιμπραίμ Αμπού αλ Λάιθ, αξιωματούχος πολιτικής άμυνας στο ανατολικό Χαλέπι, είπε επίσης ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί από τον αέρα και το έδαφος στο τμήμα της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) προέτρεψε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την παύση των βομβαρδισμών για να εγγυηθεί την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο πληθυσμό.

«Προφανώς χαιρετίζουμε κάθε μείωση της βίας, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με μια δέσμευση και την παράδοση όντως της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ήταν και ο σκοπός (της παύσης) εξ αρχής», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε καθιερωμένη ενημέρωση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ χθες επέρριψε ευθύνες για τη δυσκολία παράδοσης ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι στο Μέτωπο Αλ Νόσρα και τις ομάδες που έχουν πολεμούν μαζί του, οι οποίοι εμποδίζουν την επιχείρηση παράδοσης.

Σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «Η ρωσική πλευρά τόνισε το απαράδεκτο των πράξεων των τρομοκρατών της Αλ Νόσρα και των ομάδων που έχουν συγχωνευτεί μαζί της, του να μπλοκάρουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι και να εμποδίζουν τις ιατρικές εκκενώσεις από εκεί».
Πηγή: skai.gr