Κλείσιμο

Ερντογάν: Η Κωνσταντινούπολη πρέπει να γίνει κέντρο του ΟΗΕ

Η Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Η έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όμως ο Οργανισμός διαθέτει περιφερειακά κέντρα στη Γενεύη της Ελβετίας, τη Βιέννη της Αυστρίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με τον κ. Ερντογάν ουσιαστικά να ζητά την αναβάθμιση της Πόλης σε τοπικό αρχηγείο.

«Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, με την αρχαία ιστορία της, τον πολιτισμικό πλούτο της, τη στρατηγική θέση της και τις φυσικές ομορφιές της θα παράσχει κρίσιμες συνεισφορές στην αποστολή και τους στόχους του ΟΗΕ ως κέντρο του Οργανισμού», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Τόνισε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικός και πιο αντιπροσωπευτικός, επαναλαμβάνοντας μία από τις γνωστές φράσεις του, ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε κράτη που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενος και στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι φιλοξενώντας περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες η Τουρκία έχει γίνει η «φωνή της παγκόσμια συνείδησης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έχει αναδειχτεί σε ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές του ΟΗΕ και των αξιών του, έχοντας επωμιστεί «κρίσιμους ρόλους» στις αποστολές του Οργανισμού.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση από την πλευρά του ΟΗΕ.
Πηγή: skai.gr