Νέα τρίμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Νέα παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν, για τρεις επιπλέον μήνες, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι θα επεκταθούν τουλάχιστον έως τις 12 Φεβρουαρίου, που σημαίνει πως η Ευρώπη θα χάσει το στόχο που είχε θέσει για επιστροφή στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης έως το τέλος του 2016. Η σύσταση της Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κύριος λόγος για την επιμήκυνση των ελέγχων είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την Κομισιόν «παραμένει εύθραυστη».

Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμα σε ελληνικό έδαφος και πρέπει να αποτραπούν περαιτέρω μετακινήσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα πως οι έλεγχοι χρειάζονται με δεδομένο ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη καλούνται να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό αφίξεων των προηγούμενων ετών και πολλές εκκρεμείς αιτήσεις για άσυλο.

Έλεγχοι βρίσκονται σε ισχύ σε σύνορα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

«Εργαζόμαστε σκληρά για επιστροφή στην φυσιολογική λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν το ταχύτερο δυνατό, και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.
Πηγή: skai.gr