Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ με επίκεντρο τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως οι ειδικοί διαφόρων χωρών που συναντώνται στη Γενεύη θα συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους να λυθεί η κρίση στο Χαλέπι, είπαν χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου, τονίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των να διαχωρίσουν τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από αυτές των τρομοκρατών. Οι δύο πλευρές, τόνισε, "συμφώνησαν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους να λυθεί η κατάσταση στο Χαλέπι σ' αυτή τη βάση μέσω ειδικών".

Το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες και οι ομάδες που αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες από τη Ρωσία βρίσκονται σε μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους ήταν ένας από τους παράγοντες αποτυχίας της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τη
σημασία των συνεχιζόμενων πολυμερών διαβουλεύσεων στη Γενεύη και πώς να φτάσουν σε μια κατάπαυση εχθροτήτων που να έχει νόημα, και για την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού". Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στον άμαχο πληθυσμό που πολιορκείται στο Χαλέπι παρά την παύση των εχθροπραξιών».

Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την ανανέωση των επιθέσεων από αέρος και εδάφους στο Χαλέπι από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους υποστηρικτές των, μετά από μια παύση εχθροπραξιών που κράτησε αρκετές μέρες.
Πηγή: skai.gr