Ναυαγεί η CETA - Εμμένουν στις ενστάσεις τους οι Βαλόνοι

Το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του για την «Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA) μεταξύ ΕΕ και Καναδά, εξαιτίας των διαφωνιών που εγείρει το κοινοβούλιο της Βαλονίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε την CETA» είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ μετά από διαβουλεύσεις του με τους τοπικούς άρχοντες, διαλύοντας τις όποιες ελπίδες για υπογραφή της συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη. 

Οι ενστάσεις των Βαλόνων αφορούν σε πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της προωθούμενης εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, γνωστής και ως CETA.

Η γαλλόφωνη Βαλονία, στην οποία διαμένουν μόλις 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι, είναι η μόνη που ανθίσταται την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων 27, για την ώρα,  κρατών μελών, τάσσονται υπέρ της CETA. Σημειωτέον, ο συνολικός πληθυσμός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά τα 507 εκατομμύρια ενώ στον Καναδά κατοικούν περί τα 36 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Η Συμφωνία προέβλεπε την κατάργηση δασμών (του 98,6% των καναδικών και του 98,7% των ευρωπαϊκών δασμολογικών γραμμών) και αναμενόταν να τονώσει το διμερές εμπόριο

Επιπλέον, προέβλεπε την απελευθέρωση της αγοράς δημόσιων προμηθειών, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στον Καναδά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και σε δήμους και επαρχίες.

Τέλος, για τις σχέσεις των ιδιωτών επενδυτών με τα κράτη, ο μηχανισμός επίλυσης των διαφορών (ISDS) θα αντικαθίστατο με ένα Διεθνές Δικαστικό Σύστημα (ICS), που θα αποτελείτο από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές και θα περιελάμβανε Εφετικό Δικαστήριο.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας