Κλείσιμο

Ιράκ: Τερματίστηκε η επίθεση του ΙΚ εναντίον του Κιρκούκ

Οι ιρακινές δυνάμεις απώθησαν την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν την Παρασκευή μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Κιρκούκ, μια πόλη που απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, και 74 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η επίθεση τερματίστηκε και η ζωή έχει επιστρέψει στο κανονικό», δήλωσε ο Νατζμεντίν Κάριν κυβερνήτης της επαρχίας του Κιρκούκ, διευκρινίζοντας ότι έχει συλληφθεί ο επικεφαλής της επιχείρησης του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Κάριν, ο συλληφθείς ομολόγησε ότι περίπου 100 μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Κιρκούκ, με τη συμμετοχή πρακτόρων μέσα από αυτή την πόλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ και είναι πλούσια σε πετρέλαιο και στην οποία ζουν πολλές εθνότητες.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό καθώς δέχονται επίθεση στο προπύργιό τους στη Μοσούλη από τις ιρακινές δυνάμεις και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Το ΙΚ εξαπέλυσε μια ανάλογη επίθεση στην πόλη Ρούτμπα, στο δυτικό Ιράκ, την Κυριακή.

Σύμφωνα τον Γιαχία Ράσουλ, αξιωματικό του ιρακινού στρατού, η κατάσταση στην πόλη σήμερα «είναι υπό πλήρη έλεγχο» και οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από την πόλη.

Στο μέτωπο της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ σήμερα, καθώς η επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της.

Την προηγούμενη εβδομάδα ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις μάχονται κατά του ΙΚ σε μια περιοχή όπου βρίσκονται κυρίως μη κατοικημένες πόλεις και χωριά, ανατολικά και νότια της Μοσούλης, φτάνοντας 9 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Σήμερα τα ξημερώματα οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού βομβάρδιζαν θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Μπαρτέλα, μια ιστορική, χριστιανική πόλη 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, την οποία ανακατέλαβε ο ιρακινός στρατός την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για μια αεροπορική επιδρομή που την Παρασκευή έπληξε ένα σιιτικό στην πόλη Ντακούκ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άμαχοι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ντακούκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ, από την επίθεση αυτή που πιστεύεται ότι ήταν αεροπορικό πλήγμα.

Ο ιρακινός στρατός και ο διεθνής συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι οι μοναδικοί που πετούν στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ.

Ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ο συνασπισμός έχει «επιβεβαιώσει» ότι δεν διεξήγαγε αυτή την αεροπορική επιδρομή και έχει στείλει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στις ιρακινές αρχές που διενεργούν δική τους έρευνας.
Πηγή: skai.gr