Δέσμευση Κόρμπιν να εργαστεί για την αποκατάσταση της «βαθιάς αδικίας» στην Κύπρο

Αποφασισμένος να εργαστεί από τη θέση της αντιπολίτευσης για την εύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Κυπρίους και να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη, δήλωσε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος παρέστη σε κυπριακή κοινοτική εκδήλωση στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής.

Μιλώντας στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κόρμπιν ανέφερε: «Είχαμε την εισβολή, την απώλεια ζωών, την καταστροφή, τη διαίρεση και την απώλεια περιουσίας, καθώς επίσης και την άρνηση της επιστροφής στους πρόσφυγες. Το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε επειδή δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις του κυπριακού λαού συνολικά. Πρέπει να γίνει μία επανεκτίμηση και να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει μόνο εφόσον γίνεται αποδεκτό από όλους. Αυτή πρέπει να είναι η βάση επί της οποίας θα αναπτυχθεί αυτό το σχέδιο και για αυτό θα εργαζόμαστε ως αντιπολίτευση και ελπίζω και ως κυβέρνηση».

Ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε ότι δύο είναι οι προκλήσεις που αφορούν την Κύπρο και το κόμμα του. Αρχικά να υπάρξει ώθηση για την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε να εξασφαλιστεί μία πολιτική λύση που θα επιτρέπει στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που θα επιτρέπει την αποκατάσταση του «ονείδους» που έχει υποστεί η Αμμόχωστος. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ευθύνη της έναντι της Κύπρου.

«Όταν μία χώρα αναλαμβάνει την υποχρέωση εγγύησης της ανεξαρτησίας μίας άλλης χώρας, όπως έκανε η Βρετανία το 1960, πρόκειται για μία σοβαρή και μακροπρόθεσμη ευθύνη. Το αναγνωρίζουμε αυτό, το καταλαβαίνουμε. Θέλω μία κυβέρνηση που να βασίζει την εξωτερική της πολιτική στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο. (…) Αυτό σημαίνει αποδοχή των υποχρεώσεών μας, σημαίνει εξασφάλιση μία ειρηνικής λύσης στην Κύπρο, επανένωση του λαού και επίσης αναγνώριση της βαθιάς αδικίας που συντελέστηκε το 1974, όταν σημειώθηκε η εισβολή. Και αν αυτό σημαίνει μία δύσκολη σχέση με κάποιες μεγάλες δυνάμεις ώστε να τονίσουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ας είναι έτσι», σημείωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών, που εξήρε την «απίστευτη» προσφορά της κυπριακής κοινότητας στην κοινωνία του Λονδίνου και της Βρετανίας γενικότερα, συνοδευόταν από τη σύζυγό του, άλλα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και από τη σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι.

Η κα Θόρνμπερι αναφέρθηκε στην προσωπική της σχέση με την Κύπρο και την αγάπη της για το νησί, όπου ο πατέρας της έζησε επί χρόνια αφού το «ερωτεύτηκε» ως μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Διηγήθηκε την εμπειρία της από την επίσκεψή της στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας την αίσθηση που αποκόμισε μίας πόλης που έχει αφεθεί να αποσυντίθεται, αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο «από τη στιγμή που οι Τούρκοι εισέβαλαν» στο νησί.

Διαβεβαίωσε τα εκατοντάδες παριστάμενα μέλη της παροικίας, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Αμμόχωστο, ότι καταλαβαίνει τα έντονα συναισθήματά τους και την ανάγκη να βρεθεί μία λύση τόσο για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και ειδικότερα για το μέλλον της Αμμοχώστου.

«Δεν μπορούμε ποτέ να διαγράψουμε την αδικία που συντελέστηκε στην Κύπρο και κατά του λαού της που ακόμα ζει με αυτή την αδικία (…) αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι η νέα γενιά που μεγαλώνει στο όμορφο νησί της Κύπρου δε θα υποχρεωθεί να ζει με τη διαίρεση και την αδικία. Αντίθετα, δεδομένης της ηγετικής στάσης που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει με ειρήνη και ασφάλεια σε μία ενωμένη και δημοκρατική Κύπρο, με αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος», είπε η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Παρείχε παράλληλα τη δέσμευσή της ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία λύσης, την αναζήτηση δικαιοσύνης και να υπενθυμίζει τη θέση της Βρετανίας ως εγγυήτριας της ειρήνης και ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο