Αγώνας δρόμου για να σωθεί η συμφωνία με τον Καναδά στη Σύνοδο Κορυφής

Άρχισε στις Βρυξέλλες η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο αντικείμενο το εμπόριο.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η βαρυσήμαντη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), η οποία μπορεί τελικά να ναυαγήσει την τελευταία στιγμή λόγω της άρνησης της τοπικής κυβέρνησης των Βαλλόνων, στο Βέλγιο, να την αποδεχτεί.

Η κεντρική κυβέρνηση του Βελγίου υποστηρίζει τη CETA, όμως χρειάζεται την έγκριση όλων των τοπικών κυβερνήσεων ώστε να δώσει το «πράσινο φως». Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έχει καταγγείλει την «ριζοσπαστικοποίηση» της βαλλονικής αυτοδιοίκησης.

Χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μία παρέμβαση της τελευταίας στιγμής ώστε να πείσει τη Βαλλονία να προσυπογράψει τη συμφωνία, όμως χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως έχει προσκαλέσει την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, στην προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία.

Τυχόν ναυάγιο της συμφωνίας με τον Καναδά μπορεί να πλήξει σοβαρά την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο του εμπορίου.

Προσερχόμενος στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε πως η CETA θα μπορούσε να είναι η τελευταία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύεται η Ε.Ε., εάν η Ευρώπη δεν μπορέσει να πείσει ότι προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών της.
Πηγή: skai.gr