Ιράκ: Εμπόλεμη ζώνη η πόλη του Κιρκούκ μετά από επίθεση του ISIS

Έφοδο πραγματοποίησαν σήμερα σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη του Κιρκούκ, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τις ιρακινές αρχές από την μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης 

Επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και σε έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους μαχητές και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ζημιά. 

Αυτήν την ώρα σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στην ιρακινή πόλη όπου δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στους δρόμους, με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία.

Τα ανεπίσημα στοιχεία μιλάνε για 16 νεκρούς που βρήκαν τραγικό θάνατο μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις και τις ένοπλες επιθέσεις των τζιχαντιστών σε έξι σημεία.

Έντεκα από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους στον σταθμό παραγωγής ενέργειας, οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι εκεί, ενώ τουλάχιστον οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν, είτε σε επιθέσεις αυτοκτονίας είτε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ισλαμικό Κράτους ανέλαβε αμέσως την ευθύνη των επιθέσεων ενώ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές τους έσπασαν το δημαρχείο και έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα ξενοδοχείο και ένας τέμενος. 

Ανταποκριτής του AFP επεσήμανε ότι είδε εννέα άνδρες «με αγφανικό ένδυμα» στον δρόμο στη συνοικία Αντάν. Αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους είπαν ότι μικρές ομάδες ενόπλων έχουν εισβάλει σε τεμένη και σε κτίρια σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ το 2014, αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.
Πηγή: skai.gr