Η Βενεζουέλα ανέστειλε τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα αποπομπής του Μαδούρο

Το εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας ανέστειλε αιφνιδιαστικά την εκστρατεία συλλογής υπογραφών που θα επέτρεπε δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στην αντιπολίτευση που προσπαθεί να εκδιώξει τους «τσαβίστας» από την εξουσία.

Η απόφαση του εκλογικού συμβουλίου βασίστηκε σε αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων, που έκριναν ότι υπήρχαν φαινόμενα νοθείας στην προκαταρκτική φάση συλλογής υπογραφών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Η ακύρωση της συλλογής υπογραφών καθιστά σχεδόν αδύνατα τα σχέδια της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα έως τα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα δρομολογούσε προεδρικές εκλογές.

Το έργο της αντιπολίτευσης είχε ήδη γίνει δύσκολο λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που επέβαλε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές από το 20% των ψηφοφόρων σε κάθε μεμονωμένη επαρχία, κι όχι γενικά σε εθνικό επίπεδο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν
οργισμένα στην απόφαση του εκλογικού συμβουλίου, το οποίο κατηγορούν για σύμπλευση με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Διαμήνυσαν ωστόσο πως θα αναζωπυρώσουν την προσπάθειά τους για δημοψήφισμα από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Μαδούρο αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, τεράστιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει τις εκλογές εάν γίνουν άμεσα.
Πηγή: skai.gr