Το ISIS διαθέτει 5.000 έως 6.000 μαχητές στη Μοσούλη

Πέντε έως έξι χιλιάδες μαχητές διαθέτει το Ισλαμικό Κράτος για την υπεράσπιση της Μοσούλης απέναντι στην επίθεση των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής των ιρακινών ειδικών δυνάμεων, υποστράτηγος Ταλίμπ Σαγκάτι.

Ο κ. Σαγκάτι κάλεσε τους τζιχαντιστές να παραδοθούν, καθώς περίπου 25.000 ιρακινοί στρατιώτες, κούρδοι αντάρτες «πεσμεργκά» και σιίτες πολιτοφύλακες συμμετέχουν στην επιχείρηση απελευθέρωσης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από τον ζυγό του ISIS.

Η πρόοδος των ιρακινών δυνάμεων συνεχίζεται αλλά έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο 24ωρο, καθώς οι τζιχαντιστές αμύνονται σκληρά στα χωριά που περιβάλλουν τη Μοσούλη, χρησιμοποιώντας φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά και οβιδοβόλα για να σφυροκοπήσουν τις ιρακινές γραμμές.

Εν τω μεταξύ, στις τάξεις των ιρακινών δυνάμεων η συμμετοχή σιιτών πολιτοφυλάκων έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση σεκταριστικής έντασης, με δεδομένο ότι η Μοσούλη είναι επί το πλείστον σουνιτική πόλη. Στο παρελθόν φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει βιαιοπραγίες από σιίτες μαχητές σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από το ISIS.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες, ηγέτες σιιτικών πολιτοφυλακών ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι οι δυνάμεις τους θα εστιάσουν στην κατάληψη της επί το πλείστον σιιτικής κωμόπολης Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης.

Η Μοσούλη είναι η άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του ISIS στο Ιράκ. Έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το καλοκαίρι του 2014, λίγες εβδομάδες αφότου άρχισε η αιφνιδιαστική εξάπλωση της οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr