ΗΠΑ: Δεν ζητήσαμε να διακοπεί η διαδικτυακή σύνδεση του Τζούλιαν Ασάνζ

Οι ΗΠΑ διέψευσαν σήμερα τις κατηγορίες του WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ισημερινό να κόψει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter τη Δευτέρα και την Τρίτη ο ιστότοπος WikiLeaks κατηγόρησε τον Ισημερινό ότι διέκοψε τη σύνδεση στο Διαδίκτυο του ιδρυτή του Ασάνζ και στη συνέχει κατηγόρησε ευθέως τον Κέρι ότι επενέβη, επικαλούμενος «πολλές αμερικανικές πηγές».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η εμπλοκή στο υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται να συνδέεται με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ιστότοπου που έχουν στόχο την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

«Παρόλο που εδώ και καιρό μας απασχολεί το θέμα του WikiLeaks, είναι ψέματα όλα όσα θα οδηγούσαν κάποιον να σκεφτεί ότι ο υπουργός Τζον Κέρι ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπλέκονται στη διακοπή (της σύνδεσης του ίντερνετ του ιδρυτή) του WikiLeaks», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι φέρεται να είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του Ισημερινού απλώς δεν είναι αληθινές. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με ένα tweet του WikiLeaks, ο Κέρι φέρεται να παρενέβη για να εμποδίσει τον Ασάνζ «να δημοσιοποιήσει έγγραφα της Κλίντον που αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κολομβίας και των Farc».

Ο Τζον Κέρι φέρεται να συζήτησε το θέμα όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της συνθήκης ειρήνευσης μεταξύ της Μπογκοτά και των Farc στις 26 Σεπτεμβρίου στην Κολομβία.

«Απλώς δεν είναι αλήθεια. Δεν συνομίλησε καν με τον πρόεδρο Κορέα όταν βρισκόταν στην Κολομβία. Δεν είχαν συνάντηση, τίποτα στο περιθώριο», υπογράμμισε ένας άλλος εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μαρκ Τόνερ.

Στο πλαίσιο μιας σειράς αποκαλύψεων του WikiLeaks που αφορούν την Κλίντον, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε το Σάββατο τρεις ομιλίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών για τις οποίες έλαβε αμοιβή από την Goldman Sachs, φέροντας με αυτό τον τρόπο στο φως τους δεσμούς της υποψήφιας των Δημοκρατικών με τη Γουόλ Στριτ.

Η ομάδα της υποψηφίου δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυθεντικότητα των εγγράφων αυτών.
Η Χίλαρι Κλίντον κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τις διαρροές αυτές, μια άποψη την οποία συμμερίζεται και η αμερικανική κυβέρνηση, και ότι ο WikiLeaks βοηθά τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ