Ιράκ: 900 κάτοικοι εγκαταλείπουν την Μοσούλη για να σωθούν

Περίπου 900 κάτοικοι της Μοσούλης εγκατέλειψαν την περιοχή διασχίζοντας τα σύνορα προς τη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ο οποίος προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ομάδα πολιτών που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει διαφύγει από τη Μοσούλη από τη στιγμή που η ιρακινή κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, τη Δευτέρα.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε επίσης ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι 900 κάτοικοι που έχουν μετακινηθεί, ως ενδιάμεσο σταθμό, προτού τελικά οι πρόσφυγες μεταβούν σε κάποιο άλλο ασφαλές σημείο στο Ιράκ.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα στη Μοσούλη ενώ 5.000 μαχητές έχουν μεταβεί στην περιοχή για να αγωνιστούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Καθώς οι ιρακινές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στη Μοσούλη, υπάρχουν φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση αυτού του μεγάλου αριθμού κατοίκων δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη ροή των ανθρώπων που φεύγουν.
Πηγή: skai.gr