Αναβάλλονται για μισό χρόνο οι τοπικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Την αναβολή των εκλογών για τους επαρχιακούς κυβερνήτες της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το εκλογικό συμβούλιο της χώρας, δίνοντας στην παράταξη του προέδρου Νίκολας Μαδούρο ανάσα χρόνου πριν τις κάλπες.

Οι επαρχιακές εκλογές ήταν κανονικά προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, όμως τελικά θα γίνουν στα μέσα του 2017, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Μαδούρο έχει στη διάθεσή του επιπλέον έξι μήνες προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία και να τονώσει τις προοπτικές επικράτησης των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων.

Η αναβολή ανακοινώθηκε από την επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς όμως να δοθεί κάποια εξήγηση για την απόφαση.

Η αριστερά κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας επί 17 χρόνια, αρχής γενομένης από ανάδειξη στην εξουσία του μέντορα του κ. Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες, το 1998.

Η εικόνα όμως έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, ενώ μέσω βαθιάς ύφεσης, υπερπληθωρισμού και χρόνιων ελλείψεων σε βασικά αγαθά. Τα δημοσιονομικά των «τσαβίστας» έχουν επιδεινωθεί από την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου την τελευταία διετία, που έχει συρρικνώσει τα κρατικά έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αντιπολίτευση κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή και πλέον επιδιώκει την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την αποπομπή του κ. Μαδούρο.
Πηγή: skai.gr