Όρμπαν: Κλείνουμε τα σύνορα για την... ελευθερία

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση της Βουδαπέστης, την οποία είχαν πνίξει στο αίμα τα σοβιετικά τανκς. Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ήρθε στο Μόναχο για να εορτάσει τη συμπλήρωση «60 ετών από τον αγώνα του ουγγρικού λαού για την ελευθερία», όπως ανέγραφε το πλακάτ της σχετικής εκδήλωσης σε αίθουσα της βαυαρικής Βουλής. Η εμφανής και ιδιαίτερη σχέση με τη Βαυαρία οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι το καλοκαίρι του 1989, οι Ούγγροι ήταν οι πρώτοι που είχαν αρχίσει να ξηλώνουν το το σιδηρούν παραπέτασμα και άνοιξαν τα σύνορα, προσφέροντας πολύτιμη διέξοδο προς τη Γερμανία, δηλαδή το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σε χιλιάδες Ανατολικογερμανούς που είχαν εγκλωβιστεί με τις οικογένειές τους στην Ουγγαρία.

Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με το σημερινό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες; Κι όμως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας βρήκε τρόπο να τα ταιριάξει. Μιλώντας στην εκδήλωση του Μονάχου ανέφερε ότι «όταν χρειάζεται, υπερασπιζόμαστε τα σύνορα. Το άνοιγμα των συνόρων το 1989 και η προστασία των συνόρων σήμερα είναι ουσιαστικά δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Το 1989 είχαμε αναλάβει δράση για την ελευθερία της Ευρώπης. Σήμερα υπερασπιζόμαστε αυτή την ελευθερία».

«Να βάλουμε και κάποια όρια»


Ο ίδιος ο Όρμπαν δεν ήταν διαθέσιμος για συνεντεύξεις ή άλλες επαφές με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το έργο αυτό ανέλαβε ο πρόξενος της Ουγγαρίας Γκάμπορ Τορντάι-Λέικο, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ARD), δήλωσε τα εξής: «Με την ένταξή μας στην ΕΕ αναλάβαμε ορισμένες υποχρεώσεις. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σένγκεν και το Δουβλίνο. Πρέπει να επιδείξουμε ανθρωπιστική διάθεση, αλλά πρέπει να βάλουμε και κάποια όρια για το τί επιτρέπεται και τί όχι». Η πρόεδρος της βαυαρικής Βουλής δεν παρέστη στην εκδήλωση. Η διοίκηση του Κοινοβουλίου διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν ήταν «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης, αλλά απλώς διέθεσε την αίθουσα, όπως επιτάσσει η διπλωματική αβρότητα, στον πρόξενο της Ουγγαρίας. Τυπικώς εκείνος ήταν ο διοργανωτής, γι' αυτό και δεν ξεδιπλώθηκαν σημαίες ή κόκκινα χαλιά κατά την άφιξη του Βίκτορ Όρμπαν.

Εμφανίστηκε όμως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ ως «επίτιμος προσκεκλημένος» για να υποδεχθεί με εγκαρδιότητα τον Όρμπαν. Είναι γνωστό ότι ο χριστιανοκοινωνιστής Ζέεχοφερ προτείνει σημαντικούς περιορισμούς στην άφιξη των προσφύγων και επικρίνει τη φιλελεύθερη πολιτική που είχε εξαγγείλει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο ζήτημα αυτό το καλοκαίρι του 2015. Μιλώντας στην εκδήλωση του Μονάχου, ο βαυαρός πρωθυπουργός έδωσε το δικό του πολιτικό στίγμα απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν. «Δεν θέλουμε αποκλεισμούς, διακρίσεις ή επικρίσεις εξ΄αποστάσεως. Επιζητούμε τον διάλογο, επιδιώκουμε τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μέσω του διαλόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η (ανεπίσημη, έστω) επίσκεψη Όρμπαν στο Μόναχο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αποφάσισε να απόσχει από την εκδήλωση στη βαυαρική Βουλή. Ένα δείγμα κριτικής από τον Μάρκους Ρίντερσπαχερ, επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών στη Βαυαρία: «Δεν έχουμε αντιρρήσεις να υπάρξει διάλογος με κριτική διάθεση, αλλά εδώ βλέπουμε αδελφικούς εναγκαλισμούς ανάμεσα στον Όρμπαν και στον Ζέεχοφερ χωρίς να εκφράζεται καμία κριτική. Πρόκειται για ένα ράπισμα απέναντι σε εκείνους που υποφέρουν από την πολιτική Όρμπαν στην ίδια την Ουγγαρία».
Πηγή: Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου