Κλείσιμο

Άλμα στον πληθωρισμό πριν καν «πληγώσει» το Brexit

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, στο 1%, «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι το Brexit και η επακόλουθη πτώση της στερλίνας θα καταστήσουν τη ζωή πιο ακριβή για το μέσο νοικοκυριό.

Τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών καταδεικνύουν πάντως ότι το άλμα στον πληθωρισμό δεν οφείλεται ιδιαίτερα στην μετά-Brexit αποδυνάμωση της στερλίνας – που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της αδύναμης στερλίνας στο κόστος ζωής των βρετανικών νοικοκυριών δεν έχει ακόμα φανεί ριζικά, όμως οι ακριβές εισαγωγές μπορεί να «ενσωματωθούν» στις τιμές της αγοράς μέσα στους επόμενους μήνες.

Το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πέφτοντας ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

Παρά το γεγονός ότι η στερλίνα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ακόμα το κόστος ζωής για τα νοικοκυριά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τις επιχειρήσεις. Τον Αύγουστο, το κόστος των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις σκαρφάλωσε κατά 7,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ τον Σεμπτέμβιο η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το 7,2%.
Πηγή: skai.gr