Οι Εθνικιστές μπορεί να στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση του Ερντογάν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση που θα αναβαθμίζει τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα του προσδίδει εκτελεστικές αρμοδιότητες άφησε σήμερα ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πιθανώς ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Μπαχτσελί είπε σε βουλευτές του ότι μπορεί να υπάρξει ένα «λογικό αποτέλεσμα» στις προσπάθειες για συνταγματική αναθεώρηση εάν οι προτάσεις που θα καταθέσει στη Βουλή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σέβονται τις ευαισθησίες της Εθνικιστικής παράταξης.

Οι 40 έδρες των Εθνικιστών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι πολύτιμες για τον κ. Ερντογάν, καθώς χωρίς τη στήριξή τους το AKP υπολείπεται 14 ψήφων για να εξασφαλίσει την ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 330 εδρών που απαιτείται ώστε να οδηγήσει τις συνταγματικές αλλαγές σε δημοψήφισμα.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα μπορούν να επιτευχθούν και χωρίς δημοψήφισμα, αλλά το AKP θα πρέπει να συγκεντρώσει υπερπλειοψηφία 367 εδρών, κάτι που απαιτεί τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα αντιπολιτευόμενου κόμματος πέραν των Εθνικιστών.

Και οι δύο άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, οι κεμαλιστές και το φιλο-κουρδικό κόμμα, έχουν διαμηνύσει ότι δεν στηρίζουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Μπαχτσελί σημείωσε πως οι Εθνικιστές έχουν πλήρη αυτοπεποίθηση στην κρίση του τουρκικού λαού εάν το ζήτημα τελικά φτάσει σε δημοψήφισμα. «Εάν οι προϋποθέσεις υλοποιηθούν δεν έχουμε επιφύλαξη να συμβουλευτούμε τον σπουδαίο μας λαό», είπε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα καταθέσει τις συνταγματικές αλλαγές το ταχύτερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr