Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν ξανά κρυφές συνομιλίες με το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση ξεκίνησαν ξανά τον μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες και από τον Σεπτέμβρη έχουν διεξάγει δύο γύρους συζητήσεων στο Κατάρ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με στέλεχος των Ταλιμπάν, στις συζητήσεις στο Κατάρ, εκεί όπου η ομάδα των ισλαμιστών έχει διπλωματικό γραφείο, συμμετείχε και ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο μουλάς Αμπντούλ Μανάν, ο αδελφός του ιδρυτή των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλά Μοχαμάντ Αμάρ, ο οποίος πέθανε το 2013.

Μικρή πρόοδος είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες σταμάτησαν εντελώς όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Αχτάρ Μανσούρ, σε επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν τον Μάιο.

Υπό τη νέα ηγεσία των Ταλιμπάν, τον Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, όλο το καλοκαίρι διενεργήθηκαν μάχες στην βόρεια πόλη της Κοντούζ και οι Ταλιμπάν απείλησαν την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, την ιστορική πόλη Λασκάρ Γκα.


Πηγή: Reuters - skai.gr