Ένα ακόμα πλήγμα για το δημοψήφισμα αποπομπής του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Ένα ακόμα πλήγμα στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας να αποπέμψει τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο με δημοψήφισμα κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Όπως μεταδίδουν το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι για να κηρυχθεί δημοψήφισμα η αντιπολίτευση πρέπει συλλέξει υπογραφές από το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε μία από τις 24 πολιτείες της Βενεζουέλας.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρέπει να συλλέξει το 20% σε εθνικό επίπεδο, κι όχι σε μεμονωμένες εκλογικές περιφέρειες.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθιστά ακόμα πιο δύσκολο των έργο των αντιπάλων του κ. Μαδούρο, καθώς οι κυβερνώντες «τσαβίστας» ασκούν μεγάλη επιρροή στις αγροτικές ζώνες.

Η συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. Οι ημερομηνίες είναι κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εάν τελικά κηρυχθεί δημοψήφισμα, λάβει χώρα πριν τα μέσα Ιανουαρίου και ο κ. Μαδούρο αποπεμφθεί, θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Εάν όμως η ψηφοφορία γίνει αργότερα ακόμα κι αν ο κ. Μαδούρο ηττηθεί απλώς θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο και οι «τσαβίστας» θα παραμείνουν στην εξουσία έως τη λήξη της θητείας του, το 2019.

Δημοσκοπήσεις που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της απομάκρυνσης Μαδούρο από την εξουσία, όμως η κυβέρνηση ακόμα ελέγχει θεσμούς όπως τα δικαστήρια και το εκλογικό συμβούλιο, το οποίο και θα πρέπει να επικυρώσει τις υπογραφές.
Πηγή: skai.gr