Κλείσιμο

Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη για το ποιος έχει το δικαίωμα επίκλησης του Άρθρου 50 για το Brexit

Η επίκληση του Άρθρου 50 από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit δεν απαιτεί προηγούμενη συγκατάθεση από το κοινοβούλιο, υποστήριξε ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ στο Ανώτερο Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή πολιτών κατά μίας μονομερούς απόφασης από την εκτελεστική εξουσία.

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι είναι «αρμόζουσα και θεμελιωμένη» αρχή ότι οι κυβερνήσεις κάνουν χρήση της λεγόμενης «βασιλικής προνομίας» σε περιπτώσεις αποφάσεων που άπτονται διεθνών συνθηκών.

Η αντίπαλη πλευρά υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των τριών ανώτατων δικαστών της έδρας, μέσω των νομικών που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντες πολίτες, ότι από τη στιγμή που η κυριαρχία του κοινοβουλίου θεμελιώνει το κράτος δικαίου στη Βρετανία πρέπει το κοινοβούλιο να είναι αυτό που θα αποφασίσει για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit.

Η Τερέζα Μέι έχει προαναγγείλει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έως τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου, χωρίς σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέτεινε επίσης ότι η επίκληση του Άρθρου 50 «θέσει σε εφαρμογή τη βούληση του λαού» όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Υπενθύμισε ότι το κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη, με την απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως η ηττημένη πλευρά θα ασκήσει έφεση, φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο