Στο Καλαί οι βρετανικές αρχές για να πάρουν προσφυγόπουλα στη Βρετανία

Αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών έχουν μεταβεί στον γνωστό ως «ζούγκλα» καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί της γαλλικής ακτής της Μάγχης με σκοπό να ταυτοποιήσουν ανήλικους που έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης στη Βρετανία.

Μετά από εβδομάδες σύγχυσης και καθυστερήσεων, η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ προανήγγειλε την επιχείρηση λέγοντας ότι θέλει να δει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά επί βρετανικού εδάφους πριν κλείσει ο καταυλισμός από τις γαλλικές αρχές.

Η κατεδάφιση του αυτοσχέδιου καταυλισμού από τις γαλλικές αρχές θα γινόταν αυτή την εβδομάδα αλλά έχει αναβληθεί, εν μέρει για να δοθεί ο χρόνος στις βρετανικές αρχές να πάρουν μαζί τους ανήλικους πρόσφυγες που θα εντοπίσουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οποιοσδήποτε αιτών άσυλο ασυνόδευτος ανήλικος που έχει γονέα, αδελφό ή παππού/γιαγιά σε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δικαίωμα να επανενωθεί με αυτό το μέλος της οικογένειάς του.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιπροσθέτως δεσμευθεί να δεχθεί στη χώρα ορισμένα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, έστω και αν δεν έχουν μέλη οικογένειας στη Βρετανία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο