Δημοψήφισμα για τη δυτική Θράκη ζητά ο Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη, ενώ παρουσίασε ως εθνικές διεκδικήσεις όλα τα εδαφη που είχε κάποτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία

"Εμάς άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας" είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας, "αυτά να τα ξεχωρίζουμε, φυσικά σεβόμαστε τα σύνορα αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στην καρδιά μας και δεν θα το επιτρέψουμε".

Στη συνεχεία ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε "μας λενε γιατί ενδιαφέρεστε για τα μέρη αυτά. Μα δεν ειναι ξένοι τόποι για μας, πως μπορούμε να ξεχωρίζουμε το Βατούμι απο τη Ριζούντα, την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη, σε όλα αυτά τα μέρη θα βρείτε ίχνη από εμάς".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: "κάποιοι ιστορικοί δέχονται ως σύνορα του εθνικού συμβολαίου μαζί με την Τουρκία, την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ , το Κιρκούκ, το Βατούμ, τη Θεσσαλονίκη, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου".

Το εθνικό συμβόλαιο του 1920 , στο οποίο αναφέρεται ο Ερντογάν, είναι αυτό που καθόρισε το στόχο των εθνικών συνόρων του απελευθερωτικού αγώνα του Κεμάλ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι, βάση του εθνικού συμβουλίου στη Δυτική Θράκη το καθεστώς θα έπρεπε να είχε καθαρισθεί με δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ