Το Ισραήλ ανέστειλε τη συνεργασία του με την UNESCO

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη συνεργασία του με την Unesco έπειτα από μια ψηφοφορία η οποία, όπως ανέφερε, αρνείται τον ιστορικό δεσμό των εβραίων με την Ιερουσαλήμ.

Σε επιστολή που απευθύνεται στη Γενική Διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα και δημοσιοποιείται στο Twitter, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ κατηγορεί την Unesco ότι προσφέρει "άμεση υποστήριξη στην ισλαμιστική τρομοκρατία" και ανακοινώνει την αναστολή από την ισραηλινή επιτροπή της Unesco "ολων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της με τη διεθνή οργάνωση".

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δεν θα συναντάται με εκπροσώπους της Unesco ούτε θα συμμετέχει σε διεθνείς διασκέψεις, διευκρίνισε το υπουργείο, που είναι αρμόδιο στον τομέα αυτόν.

Η Unesco ενέκρινε χθες ένα κείμενο που υπέβαλαν επτά αραβικές χώρες με σκοπό "την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης και του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ".

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Εκεί βρίσκεται η πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος για τους εβραίους που τον αποκαλούν το Όρος του Ναού: εκεί υψωνόταν ο δεύτερος εβραϊκός ναός που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το 70.

Για λόγους ιστορικής κληρονομιάς, η Ιορδανία εξακολουθεί να διοικεί την πλατεία αλλά το Ισραήλ ελέγχει κάθε πρόσβαση.

Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες καταγγέλλει τις ισραηλινές καταπατήσεις της εξουσίας της Ιορδανίας, τις ισραηλινές διεισδύσεις στην πλατεία ή ακόμη τους περιορισμούς στην πρόσβαση που επιβάλλονται στους μουσουλμάνους πιστούς.

Το κείμενο εγκρίθηκε σε επίπεδο επιτροπής και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Η έγκρισή του προκάλεσε τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της ισραηλινής πολιτικής τάξης, η οποία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά στην πλατεία με την ονομασία Όρος του Ναού και την ορίζει αρχικά με την αραβική ονομασία της (al-Buraq), το προαύλιο του τείχους των Δακρύων, βάζοντας το "τείχος των Δακρύων" μέσα σε εισαγωγικά
Πηγή: skai.gr