Ρώσοι επιστήμονες: Η Κριμαία κινείται προς τη Ρωσία

Η χερσόνησος της Κριμαίας κινείται προς τη Ρωσία, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από τη Μόσχα. Πρόκειται για την αυτόνομη δημοκρατία της Ουκρανίας που από το 2014 έχει καταληφθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλεξάντερ Ιπάτοφ της ρωσικής ακαδημίας επιστημών, έρευνα της ομάδας του αποκάλυψε ότι η χερσόνησος κινείται βορειοανατολικά, προς την ηπειρωτική χώρα της Ρωσίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι καλύπτοντας απόσταση 2,9 χιλιοστών ανά έτος, η Κριμαία θα ενωθεί με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα σε 1,5 εκατ. χρόνια.

«Όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα “προς τα πού κινείται η χερσόνησος”. Και διαπιστώσαμε ότι κινείται προς τη Ρωσία», είπε ο κ. Ιπάτοφ στο ρωσικό πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με το BBC.

Τόνισε πως εάν και η ανακοίνωση της ομάδας του πιθανώς να φαίνεται αστεία, προέρχεται από σοβαρή επιστημονική έρευνα. Η τεκτονική κίνηση της χερσονήσου καταγράφηκε μέσω εξοπλισμού εγκατεστημένου στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, Ρώσοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν χαριτολογώντας ότι πλέον δεν είναι αναγκαία η κατασκευή της μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρας, η οποία θα ενώνει την κριμαϊκή χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία.
Πηγή: skai.gr