Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι μετά από τις ενδείξεις υπέρ ενός «σκληρού» Brexit

Επικριτικά σχόλια από διάφορους Ευρωπαίους πολιτικούς έχει προκαλέσει η ομιλία της Τερέζα Μέι μέσα στην εβδομάδα στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος κατά την οποία εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά να προκρίνει τους ελέγχους στη μετανάστευση από την ΕΕ έναντι της πλήρους πρόσβασης της χώρας της στην ενιαία αγορά μετά από την υλοποίηση του Brexit.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε το χειροκρότημα συμπατριωτών της επιχειρηματιών την Πέμπτη όταν προειδοποίησε τη Βρετανία ότι δε θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά αν δεν υιοθετήσει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, μεταξύ των οποίων και η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.

Η Γαλλίδα Υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου που παρουσίασε η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ σύμφωνα με το οποίο οι βρετανικές εταιρείες θα καλούνται να δημοσιοποιούν τον αριθμό των ξένων υπαλλήλων τους, σε μια προσπάθεια να δώσουν περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Όπως είπε η Γαλλίδα υπουργός, η πολιτική αυτή «θέτει ζήτημα ανταπόδοσης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ισχύσει για Βρετανούς που εργάζονται σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάριο Τζίρο σχολίασε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Βρετανίας «μιλούν με τους τόνους που βλέπουμε στην ανατολική Ευρώπη», σε μια προφανή σύγκριση με τα ξενοφοβικά κόμματα σε Ουγγαρία και Πολωνία. Όπως δήλωσε στους FinancialTimes, «αυτή δεν είναι η Βρετανία που πάντα γνωρίζαμε».

Τη φωνή του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολιτικούς ένωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλώντας σε δείπνο στο Παρίσι στο οποίο παρίστατο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να πληρώσει το «τίμημα» του Brexit ώστε να μην κινδυνεύσει η υπόλοιπη ΕΕ από περαιτέρω αποσχιστικές τάσεις.

Σε παρόμοιο τόνο η κα Μέρκελ είχε σημειώσει ότι «αν δεν πούμε πως η πλήρης πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την πλήρη αποδοχή και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, τότε θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη μια διαδικασία που ο καθένας θα αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει».

Βρετανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων στον απόηχο της φαινομενικής ροπής της Βρετανίδας Πρωθυπουργού προς το χαρακτηριζόμενο ως «σκληρό» Brexit.

Οι ανησυχίες που έχουν ενταθεί μετά από την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την επίκληση του Άρθρου 50 έως τα τέλη Μαρτίου εξακολουθούν να πιέζουν τη στερλίνα στις διεθνείς χρηματαγορές. Μέσα σε λίγα λεπτά το βράδυ της Πέμπτης η στερλίνα υποχώρησε κατά 6% στις αγορές της Ασίας σε πρωτοφανές χαμηλό 1,18 έναντι του δολαρίου. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή η απότομη πτώση οφείλεται σε κάποιο ανθρώπινο λάθος ή σε κάποιον προβληματικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο