Σάντος: H εκεχειρία με την FARC θα λήξει τον Οκτώβριο - Ελπίζουμε σε συμφωνία

Στις 31 Οκτωβρίου θα λήξει η εκεχειρία με τους αντάρτες της FARC σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος την Κυριακή, στην Κούβα έχουν ξεκινήσει και πάλι οι συνομιλίες για την ειρηνευτική συμφωνία.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και ότι θα συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη σύγκρουση» είπε ο κ Σάντος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Στην Κολομβία όλες οι πλευρές θέλουν να μπει ένα τέλος στα 50 χρόνια των συγκρούσεων. Ωστόσο, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης επιμένουν στην επαναδιαπραγμάτευση μέρους της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε, λένε ότι δεν θέλουν να εξασφαλίσουν στους αντάρτες έδρες στο Κονγκρέσο αλλά ότι θέλουν να τους δουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. 

Σημειώνεται ότι η ειρηνευτική συμφωνία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα. Για να εφαρμοστεί και να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις πρέπει να υπάρξει επικύρωσής της από τον λαό της Κολομβίας μέσω δημοψηφίσματος.

Ακόμα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ο κ Σάντος και οι δυνάμεις της FARC επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρηνευτική συμφωνία.

Πηγή: skai.gr