Η Κολομβία ψηφίζει για το αν θα δεχτεί την ειρήνη με το FARC

Ένα βήμα πριν την ειρήνη βρίσκεται σήμερα Κυριακή η Κολομβία.

Εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να επικυρώσουν ή να απορρίψουν με δημοψήφισμα τη συμφωνία ειρήνης που θέτει τέλος στα 52 χρόνια εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μαρξιστές αντάρτες του FARC.

Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο μέτωπο που παραμένει ζωντανό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 με 260.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια άμαχους.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία με μεγάλη πλειοψηφία, οι προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο Καράκας, με την κυβέρνηση να έχει εξαπολύσει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Το FARC είναι ιδιαίτερα μισητό σε πολλούς Κολομβιανούς, και η συμφωνία επιτρέπει σε χιλιάδες αντάρτες να αποφύγουν τη φυλακή, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά για επικύρωση της συμφωνίας.

Από την πλευρά τους, οι μαρξιστές μαχητές ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν αποζημιώσεις σε θύματα του πολέμου και ότι θα δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με διαφάνεια.

Εάν οι Κολομβιανοί υποστηρίξουν τη συμφωνία, οι περίπου 7.000 αντάρτες του FARC θα αρχίσουν να κινούνται προς ζώνες συγκέντρωσης, όπου σε βάθος έξι μηνών θα παραδώσουν τα όπλα τους σε παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών και θα ετοιμαστούν για επανένταξη στην κοινωνία.
Πηγή: skai.gr