NYT: Ο Τραμπ μπορεί να μην πλήρωσε φόρο εισοδήματος για σχεδόν δύο δεκαετίες

Στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται οι φόροι του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, αφότου οι «New York Times» έφεραν στο φως έγγραφα που καταδεικνύουν ότι το 1995 ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής δήλωσε ζημίες που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, η φορολογική δήλωση του κ. Τραμπ για το 1995 φανερώνει ότι μετά από σειρά ζημιογόνων επιχειρηματικών κινήσεων ο μεγιστάνας δήλωσε απώλειες ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και τα εισοδήματα του κ. Τραμπ για τα χρόνια που ακολούθησαν δεν είναι γνωστά, φοροτεχνικοί που μίλησαν στην εφημερίδα υπολόγισαν ότι τέτοιου ύψους ζημία θα μπορούσε να τον απαλλάξει από καταβολή φόρου εισοδήματος για 18 χρόνια – ακόμα κι αν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του ξεπερνούσε τα 50 εκατ. δολάρια.

Το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσίευσαν οι Times, σχολιάζοντας ότι ο κ. Τραμπ είναι ένας «πολύ ικανός επιχειρηματίας, με ευθύνη [...] προς τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τους υπαλλήλους του να μην πληρώσει φόρο μεγαλύτερο από αυτόν που είναι απαιτείται νομικά».

Η ομάδα Τραμπ κατηγόρησε ωστόσο τους NYT ότι απέκτησαν τα έγγραφα «παράνομα» κι ότι λειτουργούν ως βραχίονας της προεκλογικής εκστρατείας της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον.

Το δημοσίευμα των «New York Times» φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τα ερωτήματα για τους φόρους που έχει πληρώσει ο κ. Τραμπ τα τελευταία χρόνια, αλλά και το πολιτικά ευαίσθητο θέμα των φορολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν στις ΗΠΑ ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα μεσαία ή τα χαμηλά στρώματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος διεκδικητής της προεδρίας έχει υπερηφανευθεί σε πολλές περιπτώσεις για τον μεγάλο πλούτο του, υποστηρίζοντας ότι ως επιχειρηματίας μπορεί να δώσει νέα πνοή στην αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, είναι ο μοναδικός προεδρικός υποψήφιος από τα δύο μεγάλα κόμματα που έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, προεκλογική παράδοση που υπάρχει από τη δεκαετία του 1970. Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν δημοσιοποιεί τις εκκαθαρίσεις διότι ελέγχεται φορολογικά, όμως η ίδια η Εφορία έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν συνιστά εμπόδιο.

Το θέμα τέθηκε και στο πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ - Κλίντον τη Δευτέρα, με τη Δημοκρατική υποψήφια να επιτίθεται σκληρά στον αντίπαλό της για το γεγονός ότι δεν έχει αποκαλύψει τι ποσά πληρώνει σε φόρους. Ο ίδιος απάντησε ότι το να πληρώνει τα μικρότερα δυνατά ποσά τον καθιστά έξυπνο επιχειρηματία.
Πηγή: skai.gr