Στην Ουγγαρία τα βλέμματα της Ευρώπης καθώς ο Όρμπαν αψηφά την ΕΕ με το δημοψήφισμα

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή οι ούγγροι πολίτες, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;» είναι το κάθε άλλο παρά ουδέτερο ερώτημα που αποφάσισε να θέσει ο κ. Ορμπάν, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της μετεγκατάστασης, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν
ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν με μεγάλη πλειοψηφία τη θέση του κ. Όρμπαν, και το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50% ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.

Το δημοψήφισμα είναι καθαρά συμβολικό, καθώς δεν έχει κανένα αντίκρισμα σε υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ούτως ή άλλως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιχειρήσει να επιβάλλουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκαταστάσεων στα κράτη-μέλη που τις αρνούνται.

Ενδεικτικά, η Ουγγαρία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν από τους περίπου 1.300 πρόσφυγες που τις αναλογούν, ενώ στο παρελθόν είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να δώσει στέγη σε μουσουλμάνους.

Ωστόσο, εάν επικρατήσει στο δημοψήφισμα, ο ούγγρος ηγέτης θα έχει καταφέρει να αμφισβητήσει τις Βρυξέλλες χαλιναγωγώντας το ευρω-σκεπτικιστικό κύμα που έχει σαρώσει στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

Αυτό θα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια του κ. Όρμπαν να πραγματοποιήσει την περίφημη «πολιτισμική αντεπανάσταση» εναντίον των Βρυξελλών, με στόχο να τοποθετήσει τον εαυτό του ως πολιτικό αντίβαρο στην κ. Μέρκελ αλλά και να αυξήσει τις εξουσίες που έχουν τα εθνικά κοινοβούλια σε βάρος της Κομισιόν.

Ο κ. Όρμπαν έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει την πολιτική του έναντι των προσφύγων ως ασπίδα για την προστασία της Ευρώπης. Η Βουδαπέστη μάλιστα σχεδιάζει την κατασκευή και δεύτερης γραμμής τείχους στα σύνορά της ώστε να εμποδίσει τυχόν νέο κύμα αφίξεων από την Τουρκία – σε περίπτωση που η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει.

«Οι γενναίοι πολιτικοί στη Γερμανία και την Αυστρία λένε ότι αυτό που κάνουν οι Ούγγροι είναι καλό και για την Γερμανία και για την Αυστρία», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Όρμπαν.

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν η Ουγγαρία όντως ωφελείται από την απόρριψη των προσφύγων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο εργατικό δυναμικό.

Από την ένταξή της στην Ε.Ε., το 2004, η χώρα των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χάσει περίπου 350.000 εργαζόμενους στη μετανάστευση. Σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού αυτό το brain drain έχει οδηγήσει σε χρόνιες ελλείψεις σε εργοστάσια και φάρμες.
Πηγή: skai.gr