Μέρκελ: Δεν έχω αλλάξει γραμμή στην πολιτική για το προσφυγικό

Νέο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν έχει αλλάξει πορεία όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δύο εβδομάδες μετά το mea culpa που εξέφρασε για τις πολιτικές συνέπειες των αποφάσεών της.

Η γραμμή της ανοιχτής υποδοχής προσφύγων που ακολούθησε η καγκελάριος συνέβαλε στα πενιχρά αποτελέσματα που κατέγραψε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου - Βόρεια Πομερανία, που είδαν την άνοδο του αντι-μεταναστευτικού AfD.

Μετά από τις εκλογές στο Βερολίνο, πριν δύο εβδομάδες, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να γυρίσει πίσω το χρόνο ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τη Γερμανία για την πρόκληση της υποδοχής και της ενσωμάτωσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Saechsische Zeitung, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι παραμένει πιστή στις επιλογές της.

«Δεν άλλαξα την πολιτική μου, αλλά έκανα πολιτική», τόνισε. «Δεν βλέπω αλλαγή ρότας παρά μόνο συντεταγμένη δουλειά για πολλούς, πολλούς μήνες».

Ο κ. Μέρκελ σημείωσε ότι από το περασμένο καλοκαίρι εργάζεται πάνω σε λύσει που θα είναι «καλές για την Γερμανία και την Ευρώπη», όπως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν παρέλειψε πάντως να επαναβεβαιώσει ότι το Βερολίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση την επανάληψη της κατάστασης που υπήρξε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην βόρεια Ευρώπη.

Την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν και έμειναν στη χώρα πέρυσι, από 1,1 εκατομμύρια σε 890.000.

Άλλοι 210.000 είχαν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το 2016.
Πηγή: skai.gr