Βαθαίνει η κόντρα Ολλανδίας - Ρωσίας για την κατάρριψη πάνω από την Ουκρανία

Βαθαίνει η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Ρωσία γύρω από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, που προκάλεσε τον θάνατο 298 ανθρώπων.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Παρασκευή τον ρώσο πρεσβευτή στη Χάγη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κριτική που άσκησε η Μόσχα στο πόρισμα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και εμπλέκει έμμεσα τη Ρωσία στην κατάρριψη.

Μετά τη συνάντηση με το ρώσο πρέσβη, ο ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κέντερς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ανεδαφική» την ρωσική κριτική. Τόνισε ότι η Μόσχα «πρέπει να σεβαστεί» το πόρισμα με δεδομένη την πειστικότητα των στοιχείων, αντί να προσπαθεί να εγείρει αμφιβολίες για να πλήξει την έρευνα.

Η έρευνα, που έγινε υπό ολλανδική ηγεσία, συμπέρανε ότι το πυραυλικό σύστημα Buk που έριξε το αεροσκάφος εισήχθη στην Ουκρανία από ρωσικό έδαφος και εκτοξεύτηκε από περιοχές που ήλεγχαν οι ρωσόφιλοι αντάρτες – ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αντάρτες με τον μοιραίο βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκτοξευτήρες στη συνέχεια επεστράφησαν στη Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε απαξιώνοντας την έρευνα, προκαλώντας την οργή της ολλανδικής κυβέρνησης. Οι περισσότεροι επιβάτες της μοιραίας πτήσεις MH 17 ήταν Ολλανδοί.
Πηγή: skai.gr