Κλείσιμο

Η Κλίντον καταγγέλλει τον Τραμπ για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας

Η καταγγελία έγινε μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι μία από τις εταιρίες του Τραμπ προσπάθησε να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα.

Δημοσίευμα του περιοδικού “Newsweek” ανέφερε ότι μία εταιρία που ασχολείται με ξενοδοχεία και καζίνο και η οποία ελέγχεται από τον Τραμπ είχε μυστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν παράνομες, καθώς την περίοδο της προεδρίας του Φιντέλ Κάστρο ίσχυε το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ.

“Σήμερα μάθαμε για τις προσπάθειές του να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα, οι οποίες εμφανίζονται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία, περιφρονώντας επίσης την ασκούμενη αμερικανική εξωτερική πολιτική. Επίσης, ο Τραμπ προσπαθεί διαρκώς να παραπλανήσει, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειές του να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον στους δημοσιογράφους κι εντός του αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της προεκλογικής εκστρατείας της.

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των παραπάνω δηλώσεων της Κλίντον.

Από την πλευρά του, το περιοδικό “Newsweek” παραθέτει συνεντεύξεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων Τραμπ, εσωτερικά αρχεία των εταιριών του, αλλά και δικαστικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ δαπάνησαν ποσό τουλάχιστον 68.000 δολαρίων το 1998, για ένα ταξίδι στην Κούβα. Την περίοδο εκείνη ήταν παράνομη κάθε εταιρική δαπάνη αμερικανικής εταιρίας στην Κούβα, χωρίς την επίσημη άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η εταιρία του Τραμπ φαίνεται ότι δε δαπάνησε απευθείας τα χρήματα αυτά, αλλά τα διοχέτευσε μέσω μιας αμερικανικής εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων, σύμφωνα με το “Newsweek.”

Σύμφωνα με πρώην διοικητικό στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ, ο στόχος του ταξιδιού αυτού στην Κούβα, ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην περίπτωση χαλάρωσης ή περιορισμού των μέτρων εμπορικού αποκλεισμού που εφαρμόζονταν υπό το αμερικανικό εμπάργκο. Το ίδιο πρώην στέλεχος δηλώνει ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε συμμετοχή στις συζητήσεις για το ταξίδι αυτό, ενώ ήταν ενήμερος και για την πραγματοποίησή του, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

“Οι προσπάθειες που έκανε ο Τραμπ για να εισέλθει στην αγορά της Κούβας, τοποθετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντά του, πάνω από τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι αξιολογεί τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντά του πάνω από τη νομοθεσία, τις αξίες, αλλά και τις πολιτικές που ασκούνται από τις ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χίλαρι Κλίντον.
Πηγή: skai.gr