Κλείσιμο

Βήμα μπροστά για την κατασκευή του αγωγού TurkStream από Ρωσία και Τουρκία

Άδεια μελέτης για δύο από τους τέσσερις άξονες του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream έλαβε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ πρόθεση της Μόσχας είναι να τον επεκτείνει και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα παρακάμπτονται οι αγωγοί της Ουκρανίας, που κερδίζει πολύτιμα έσοδα από την χρήση του δικτύου της.

Η άδεια δόθηκε μέσω «διπλωματικών καναλιών», όπως αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας την καλή συνεργασία που υπήρξε με τις τουρκικές Αρχές.

Τα σχέδια για τον Turkish Stream «πάγωσαν» στα τέλη του 2015, λόγω της κατάρρευσης στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, μετά την κατάρριψε ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά πάνω από την τουρκο-συριακή μεθόριο.

Σύμφωνα με την Gazprom, ο αγωγός θα έχει μήκος 660 χιλιόμετρα και θα μπορεί να μεταφέρει έως και 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου κάθε χρόνο. Εξ αυτών, τα 15,75 δισεκ. κυβικά μέτρα θα προορίζονται για την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr