«Χρυσή ευκαιρία» για τη Βρετανία το Brexit, δηλώνει ο Λίαμ Φοξ

Ως «χρυσή ευκαιρία» για να αναλάβει η Βρετανία ηγετικό ρόλο στο διεθνές ελεύθερο εμπόριο περιέγραψε το Brexit ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, σε ομιλία του στο Μάντσεστερ.

Ο κ. Φοξ, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε επίσης ότι κάνουν «100% λάθος» όσοι λένε πως η ψήφος υπέρ του Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα ήταν ένδειξη εσωστρέφειας.

Σε συνέντευξη του, εξάλλου, στο περιοδικό Spectator, ο κ. Φοξ εκτιμά ότι η αρχιτεκτονική της Ε.Ε. «έχει αρχίσει να αποσυντίθεται», σχολιάζοντας ότι μία τουλάχιστον μία γενιά Ευρωπαίων θυσιάζεται στο βωμό του ενιαίου νομίσματος.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποιούσε ότι θα ήταν αδύνατο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα δίνει στους Βρετανούς περισσότερα δικαιώματα από αυτά που έχουν άλλοι λαοί εκτός Ε.Ε.

Ο κ. Ρέντσι είπε ότι θα συνεργαστεί με την Τερέζα Μέι για να διατηρηθούν καλές σχέσεις μεταξύ Βρετανία και Ιταλίας, αν και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι μία «πολύ δύσκολη διαδικασία». Είπε επίσης ότι τα προβλήματα επ’ αυτής της διαδικασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αφού η Βρετανία ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου με επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Εν τω μεταξύ, έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Διακυβέρνησης εκτιμά ότι το δυνητικό κόστος του Brexit ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα πρέπει να δοθεί για την πρόσληψη επιπλέον 520 κρατικών λειτουργών στα τρία υπουργεία που μοιράζονται την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η έκθεση σχολιάζει επίσης ότι τα μεμονωμένα και συχνά αντικρουόμενα σχόλια κυβερνητικών στελεχών για την επόμενη μέρα του Brexit αναστατώνουν τις επιχειρήσεις και προβληματίζουν τις χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαπραγματευθεί.

Παράλληλα, καλείται η Βρετανίδα Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει σύντομα τη στρατηγική της, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται η εντύπωση πως δεν υπάρχει σχέδιο για το Brexit.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο