Ο Ρέντσι προειδοποιεί την Βρετανία για τα «μετά Brexit» προνόμια της χώρας

Δεν είναι δυνατό οι συζητήσεις για το Brexit να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα δίνει στους Βρετανούς περισσότερα προνόμια από αυτά που έχουν όσοι βρίσκονται εκτός της ΕΕ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στο BBC.

O Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία αλλά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν μόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρεατανίας από την ΕΕ. «Η απόφαση για το Brexit ήταν μια κακή επιλογή αλλά σίγουρα είναι σεβαστή», είπε. 

Ο κ Ρέντσι δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ώστε μαζί να χτίσουν μια γερή συμμαχία μεταξύ Αγγλίας και ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την έκπληξή του σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά επανέλαβε τη φράση της Τερέζα Μέι ότι «η απόφαση για Brexit σημαίνει Brexit», επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ερωτώμενος για το αν θα μπορούσε να υπάρχει ευελιξία σε σχέση με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία στην κυκλοφορία και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, είπε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διότι σχετίζεται με την έννοια των κανόνων της ΕΕ».

Τέλος είπε πως η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50 - την επίσημη διαδικασία για να ξεκινήσει την έξοδό της από την ΕΕ - και προειδοποίησε πως θα είναι αδύνατο να δωθούν στους Βρετανούς περισσότερα προνόμια από αυτά που έχουν όσοι βρίσκονται εκτός της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr