Κλείσιμο

Υπέρ της μετανάστευσης με βοήθεια για τις τοπικές κοινότητες ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι Εργατικοί δε θα προσφέρουν «πλαστές υποσχέσεις» για συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών που θα έρχονται στη χώρα, είπε στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λίγες ημέρες μετά από την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόρμπιν έβαλε τη μετανάστευση στο επίκεντρο της ομιλίας του υποσχόμενος τη σύσταση ενός ταμείου για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου που έχει η μετανάστευση σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες σε τομείς όπως η υγεία, η στέγαση και η εκπαίδευση. Το ταμείο θα χρηματοδοτείται εν μέρει από το κόστος της αίτησης για βίζα και μία νέα χρέωση επί της αίτησης απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας.

Το ταμείο αυτό, είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, «θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μετανάστευση», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το κόμμα του «δε θα σπείρει διχόνοια τροφοδοτώντας τις φλόγες του φόβου». Όπως είπε, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά των μεταναστών στη βρετανική οικονομία.

Το συνέδριο των Εργατικών έγινε υπό τη σκιά της έντονης αμφισβήτησης του κ. Κόρμπιν από την πλειονότητα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και με εμφανείς τις διαφορές μεταξύ στελεχών σε τομείς πολιτικής όπως η διατήρηση ή μη του αποτρεπτικού πυρηνικού οπλοστασίου και το μεταναστευτικό.

Λίγο πριν από την ομιλία του ηγέτη του κόμματος, ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών Άντι Μπέρναμ είχε προειδοποιήσει από το ίδιο βήμα ότι «οι ανησυχίες των ψηφοφόρων επί της μετανάστευσης δεν μπορούν να αγνοηθούν». Την Τρίτη ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε τον κ. Κόρμπιν να ακολουθήσει τις πολιτικές που θα καταφέρουν να εκθρονίσουν από την εξουσία τους Συντηρητικούς εισακούοντας τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε ένα μήνυμα ενότητας ο ηγέτης των Εργατικών κάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να σταματήσουν τον «πόλεμο χαρακωμάτων» και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ενεργώντας ως κυβέρνηση σε αναμονή, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του 2017. Είπε ότι η επικράτησή του στις δύο εσωκομματικές εκλογές σε διάστημα ενός έτους ήταν απόρροια της διάθεσης των πολιτών για ένα νέο είδος πολιτικής και για μία νέα οικονομική πολιτική, με την κοινωνική ισότητα και την προοδευτική αλλαγή από τη βάση στο επίκεντρο. «Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μία δικαιότερη Βρετανία σε έναν ειρηνικό κόσμο», είπε ο κ. Κόρμπιν.

Συνεργάτες του Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ένας «όχι ασήμαντος» αριθμός βουλευτών θα επιστρέψουν στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο από το οποίο είχαν παραιτηθεί αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική των Εργατικών, ο κ. Κόρμπιν δεσμεύθηκε να άρει τους περιορισμούς στο δανεισμό που έχουν επιβληθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια να χτίσουν 12.000 δημοτικές κατοικίες επιπλέον κάθε χρόνο. Δεσμεύθηκε για τη δημιουργία εθνικής τράπεζας επενδύσεων και ανατροπή της πολιτικής λιτότητας με κρατικές επενδύσεις, αξιοποιώντας το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και στενότατος συνεργάτης του κ. Κόρμπιν, Τζον ΜακΝτόνελ είχε επίσης πει στη δική του ομιλία τη Δευτέρα ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα σταματούσε τη λιτότητα, κάνοντας λόγο για «σοσιαλιστική» πολιτική και αύξηση του «εθνικού μισθού διαβίωσης» σε περισσότερες από δέκα λίρες την ώρα (από 7,20 λίρες που ισχύει αυτή τη στιγμή).

Οι στόχοι της πλήρους απασχόλησης, ενός εθνικού συστήματος υγείας υπό αμιγώς δημόσια ιδιοκτησία, μία «εθνική υπηρεσία εκπαίδευσης», δράσεις για να μειωθεί η ανισότητα εισοδήματος και άλλες δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την ηγεσία των Εργατικών θα αποτελέσουν τη βάση του κυβερνητικού προγράμματος των Εργατικών σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είπε ο κ. Κόρμπιν, μιλώντας για «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεσή του να αναστείλει την πώληση βρετανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα για την οποία υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή διαπράττει εγκλήματα πολέμου».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο