Κίεβο: «Άμεση ανάμιξη» της Ρωσίας στην κατάρριψη της πτήσης MH17

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε την Τετάρτη τα ευρήματα των διεθνών εισαγγελέων για την κατάρριψη ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας πως καταδεικνύουν την «άμεση ανάμιξη» της Ρωσίας στην αεροπορική συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ενώ η Μόσχα δήλωσε από την πλευρά της «απογοητευμένη» από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία χαρακτήρισε «μεροληπτική» και «με πολιτικά κίνητρα».

Η ομάδα των
ερευνητών ανέφερε την Τετάρτη πως το επιβατικό αεροπλάνο της Malaysia Airlines επλήγη από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, που εκτοξεύθηκε από ένα χωριό το οποίο ελεγχόταν από τους φιλορώσους αντάρτες.

Η έκθεση των ερευνητών είναι «ένα σημαντικό ορόσημο» στην πορεία για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Map

Τα ευρήματα αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines, που τον Ιούλιο του 2014 βρισκόταν καθ' οδόν από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτό βάζει ένα τέλος σε όλες τις απόπειρες της Ρωσίας να δυσφημήσει τις δραστηριότητες της Κοινής Ομάδας Έρευνας και τα συμπεράσματά της διαδίδοντας διαστρεβλωμένες ή κατασκευασμένες πληροφορίες», προστίθεται στη δήλωση του ουκρανικού υπουργείου.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «η Ρωσία είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από την έρευνα για την καταστροφή δεν αλλάζει. Τα συμπεράσματα της ολλανδικής εισαγγελίας επιβεβαιώνουν πως η έρευνα είναι μεροληπτική και έχει πολιτικά κίνητρα».

Wilbert Paulissen of the Joint Investigation Team (JIT) speaks on the preliminary results of the investigation into the shooting-down of Malaysia Airlines jetliner flight MH17 during a press conference in Nieuwegein, Netherlands, Wednesday, 28 September 2016.

Πηγή: skai.gr