Δημοσκόπηση: Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό AfD

Στον απόηχο της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας στο Βερολίνο όπου εκπροσωπoύνται πλέον με 14,2% στο τοπικό κοινοβούλιο, οι εθνολαϊκιστές του AfD αυξάνουν τα ποσοστά τους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με τη νέα, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας πλέον το 14% στην πρόθεση ψήφου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταμετρήσει για το ακροδεξιό κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση. Εάν λοιπόν πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το AfD θα αναδεικνυόταν τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκεντρώνουν 33% και τους Σοσιαλδημοκράτες που λαμβάνουν 23%. Συνεπώς η επέλαση των δεξιών λαϊκιστών δεν θέτει (ακόμη) σε κίνδυνο έναν ενδεχόμενο νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SPD.

Η δεξαμενή του AfD

Κατά μια μονάδα υποχωρούν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grune) που συγκεντρώνουν το 10% στην πρόθεση ψήφου ενώ κατά μια μονάδα ενισχύονται τα ποσοστά της Αριστεράς (DieLinke) που διαμορφώνονται στο 9%. Στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ τα λοιπά κόμματα προτιμά το 5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης. Υψηλό παραμένει όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο κυμαίνεται στο 25%.

«Όπως και προηγουμένως στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Σαξονία-Άνχαλτ έτσι και στο Βερολίνο η AfD προσέλκυσε μαζικά ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφιζαν παλαιότερα NPD (σσ. νεοναζιστικό κόμμα) ή άλλα ακροδεξιά κόμματα», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια τάση που παρατηρείται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης