Παγκόσμιος θρήνος για τον Σιμόν Πέρες, έναν από τους τελευταίους ειρηνοποιούς

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, του τελευταίου επιζώντα από τη γενιά των πολιτικών που είδε την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Κνεσέτ, την ισραηλινή βουλή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την «βαθιά προσωπική θλίψη» για τον θάνατο του 93χρονου Πέρες και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη.

Ο υπουργός Παιείας Ναφτάλι Μπενέτ είπε ότι τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα θα αρχίσουν το σημερινό πρόγραμμά τους με μάθημα αφιερωμένο στον Πέρες.

Κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες που συνεργάστηκαν μαζί του, ειδικά για την επίλυση του Παλαιστινιακού, εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για έναν από τους επιφανέστερους ειρηνοποιούς στη Μέση Ανατολή.

«Ένα φως έσβησε, αλλά η ελπίδα που μας έδωσε θα καίει για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, που το 2012 είχε τιμήσει τον Πέρες με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το κορυφαίο πολιτικό παράσημο στις ΗΠΑ.

Πολιτικό μήνυμα πως ο μοναδικός τρόπος να τιμηθεί η μνήμη του Πέρες είναι να ξαναρχίσει η πορεία για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό έστειλε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θρηνούμε μαζί με το Ισραήλ για τον Σιμόν Πέρες. Ένας μεγάλος πολιτικός, μία φωνή ισορροπίας, ένας φίλος της Γερμανίας», δήλωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που συνεργάστηκε με τον Πέρες για την ιστορική συμφωνία του Όσλο που προβλέπει ξεχωριστά κράτη Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, τόνισε πως η Μέση Ανατολή έχασε έναν «θερμό αγωνιστή για την ειρήνη και τη συμφιλίωση».

«Ήταν μία διάνοια με μεγάλη καρδιά». Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Στον αγώνα του Πέρες για ειρήνη και συμφιλίωση με τους Παλαιστίνιους στάθηκε και ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που επίσης συνεργάστηκε στενά με τον νεκρό ηγέτη. «Η δέσμευσή του στην ειρήνη και η πίστη του ότι ήταν στα συμφέροντα της χώρας που λάτρευε τον ξεχώριζε ως οραματιστή, το όραμα του οποίου ποτέ δεν θάμπωσε ή χάθηκε».

«Ένας γίγαντας και ένας εξαιρετικός πολιτικός μας άφησε. Ο τελευταίος από τους ηγέτες της ίδρυσης της χώρας μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, που μαζί με τον κ. Νετανιάχου ανήκει στην γενιά που ανδρώθηκε πολιτικά υπό ηγέτες όπως ο Πέρες, ο Γιτζάκ Ραμπίν, ο Μοσέ Νταγιάν και ο Άριελ Σαρόν.

«Η απώλεια του Σιμόν Πέρες μας θλίβει βαθύτατα. Η προσήλωσή του στην ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter.

Κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, ο Πέρες διακρίθηκε στα νιάτα του ως υπέρμαχος της ασφάλειας του «νεόδμητου» τότε Ισραήλ. Διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην απόκτηση όπλων για τις νεότευκτες ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και για την ανάπτυξη του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος. Το Τελ Αβίβ ούτε διαψεύδει ούτε παραδέχεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Από τη δεκαετία του 1980 όμως έγινε ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της ειρήνης και της συμφιλίωσης με τους Παλαιστίνιους, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για το Ισραήλ.

Με τον αιώνιο εσωκομματικό αντίπαλό του Ραμπίν διαπραγματεύτηκαν τη συνθήκη του Όσλο, που ακόμα δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Ο Ραμπίν δολοφονήθηκε από έναν ισραηλινό υπερεθνικιστή, λίγα λεπτά αφού είχε αγκαλιαστεί με τον Πέρες.
Πηγή: skai.gr