Σε νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ελπίζει ο Μαδούρο

Την ελπίδα του για μία νέα εποχή καλύτερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, σε μία απότομη αλλαγή ρητορικής από το Καράκας.

Η δήλωση του διαδόχου του Ούγκο Τσάβεζ ήλθε μία ημέρα μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Ζητώ από τον Θεό να ευλογήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης και η Βενεζουέλα να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Μαδούρο το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του που μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Μαδούρο μάλιστα δήλωσε ότι ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφτεί σύντομα τη Βενεζουέλα προκειμένου να αναζωογονηθεί ο διμερείς διάλογος, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσκεψη και του κ. Κέρι.

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Καράκας και Ουάσιγκτον κατέρρευσαν σταδιακά αφότου ο Τσάβεζ ανέλαβε την εξουσία το 1999, με τους τσαβίστας έκτοτε να κατηγορούν τις ΗΠΑ για τα προβλήματα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Την τελευταία τριετία η Βενεζουέλα βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον υπερπληθωρισμό, που το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα φτάσει το 481,5%.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κέρι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον «λιμό» και την «έλλειψη φαρμάκων». «Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι μία τεράστια ανησυχία», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr