Καλαί: μια ωρολογιακή βόμβα

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Καλέ τη Δευτέρα ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Για πρώτη φορά στην ιστορία o Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται το Καλαί. «Ελπίζω να έρθει καλά οπλισμένος διαφορετικά θα τον γιουχάρουμε» δήλωσε ο Φρεντερίκ φαν Γκανσμπέκε από ένα τοπικό σωματείο λιανεμπορίου στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Η κατάσταση είναι τεταμένη στην πόλη όπου χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι στον πρόχειρο αυτοσχέδιο καταυλισμό παρόλο που τα πλοία και τα φορτηγά για την Βρετανία εδώ και καιρό έχουν εξοπλιστεί και εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

Εδώ και χρόνια συγκεντρώνονται στο Καλαί άνθρωποι που αγωνιούν να περάσουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Τον τελευταίο χρόνο όμως η κατάσταση έγινε ακόμα πιο εκρηκτική στην περιοχή που αποκαλείται πλέον απ' όλους «ζούγκλα». Το Παρίσι θέλει τώρα να αλλάξει την κατάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα εκκενώσει τον προσφυγικό καταυλισμό. «Ήρθα στο Καλαί για να επιβεβαιώσω την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση. Ο καταυλισμός θα εκκενωθεί πλήρως και οριστικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα ζήτησε από την Μεγάλη Βρετανία να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Help Refugees UK στον πρόχειρο καταυλισμό μένουν 10.188 πρόσφυγες. Θα πρέπει τώρα να κατανεμηθούν σε κοινότητες σε ολόκληρη την Γαλλία. Κάποιοι δήμαρχοι ωστόσο εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν οι επικεφαλής των εκκλησιών με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ για να συμφωνήσουν στο κλείσιμο του καταυλισμού. Κοινός παρανομαστής ήταν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποκτήσουν αξιοπρεπή καταλύματα ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους εάν πράγματι αυτό θα επιτευχθεί.

Το πρόβλημα στο Καλαί δεν φαίνεται πάντως να μπορεί να επιλυθεί τόσο εύκολα. Ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν παύει να δηλώνει πως όταν ήταν αυτός στην εξουσία και έστειλε τις μπουλντόζες στο Καλαί το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά ξεφύτρωσαν δεκάδες άλλες μικρότερες «ζούγκλες». Εκτός αυτού πριν από μερικές ημέρες οι εργάτες ξεκίνησαν να χτίζουν ένα προστατευτικό τοίχος στην είσοδο του λιμανιού, το οποίο χρηματοδοτείται από το Λονδίνο. Από ό,τι φαίνεται το Καλαί θα συνεχίσει να είναι μια ωρολογιακή βόμβα παρά τις τελευταίες εξαγγελίες.


Πηγή: Deutsche Welle - DPA / KNA / Μαρία Ρηγούτσου