Οι αγορές βλέπουν νίκη της Κλίντον στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ

Τη Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να χρίζουν νικήτρια του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αγορές, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ασία ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν στις αρχές των συνεδριάσεων και έκλεισαν με ελαφρά κέρδη, ενώ το μεξικανικό πέσο ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε τις εντυπώσεις σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αγορές παραδοσιακά θεωρούν την κ. Κλίντον ως πιο σταθερή και αξιόπιστη υποψήφια. Παράλληλα, οι δηλώσεις του κ. Τραμπ ότι θα χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική τον έχουν καταστήσει προβληματικό υποψήφιο για το πέσο.

Νίκη της Κλίντον έδειξαν και οίκοι στοιχημάτων, με τις πιθανότητες επικράτησής της στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο να βελτιώνονται στις δημοφιλείς πλατφόρμες PredictIt και Paddy Power, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δημοσκόπηση του δικτύου CNN με τη συμμετοχή τηλεθεατών του έδειξε ότι το 62% πιστεύει ότι η κ. Κλίντον κέρδισε την πρώτη προεδρική τηλεμαχία, έναντι 27% για τον κ. Τραμπ.

Ωστόσο, το ίδιο το CNN παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα «γέρνει» υπέρ της κ. Κλίντον λόγω της προτίμησης των τηλεθεατών του για την Δημοκρατική υποψήφια.

Η εφημερίδα Washington Post εκτίμησε πως κ. Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά ότι ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί, ενώ η βρετανική Guardian έχρισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών νικήτρια του ντιμπέιτ.

Πολλά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ πάντως αποφεύγουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια όσον αφορά τον νικητή της τηλεμαχίας.

Θα ακολουθήσουν άλλα δύο ντιμπέιτ Κλίντον-Τραμπ πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το πρώτο ντιμπέιτ ήλθε σε μία κρίσιμη συγκυρία για τους δύο υποψήφιους, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η κ. Κλίντον έχει χάσει το προβάδισμα που είχε σε εθνικό επίπεδο έως το τέλος Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr